Konstnär Susanne Arvidsson
Konstnär Susanne Arvidsson, det är jag det!
Jag har sedan tidig ålder målat tavlor och har genom livet arbetat som konstnär på hel- eller deltid. Under alla år har jag haft möjligheten att testa på många olika material, stilar och uttryckssätt vilket att gett mig stor kunskap i detta ämne.
Som konstnär har jag kunnat jobba även då jag och min familj var bosatta utomlands vid två olika tillfällen. Vi har bott i Kuwait och i Tanzania vilket gav mig stor inspiration till mitt målande.
Idag har jag förmånen att få arbeta på Kulturskolan i Örebro där jag har en specialtjänst som bildpedagog. Denna anställning kom till under ett uppdrag från Statens Kulturråd och efter projektets slut var resultatet av mitt arbete så stort att tjänsten blev permanent.
I mitt arbete åker jag ut till olika skolor i länet och håller något som kallas Kulturfritids, där barnen får måla med olika material och lära sig olika tekniker som de annars inte har möjlighet till via skola.
Lika mycket som jag inspirerar mina elever att utvecklas och vara kreativa, får jag lika mycket inspiration tillbaka av mina elever som blir oerhört kreativa när de får chans till bra material, min kunskap och tips efter mina 46 år med färg och penslar. Det blir ett slags win-win fenomen mellan mina elever och mig.
I min undervisning har jag känt att jag saknar pedagogisk utbildningsmaterial att skicka med som “hemläxa” till mina allra mest vetgiriga elever som har utvecklats till små fantastiska konstnärer.
Detta har gjort att jag nu själv tagit fram kurser som är korta och pedagogiska. Upplägget är steg för steg lektioner där jag nästintill använder mig utav samma tillvägagångssätt som jag gör när jag undervisar mina elever under lektionstid.
Mina kurser finner du här på min hemsida under fliken kurser i menyraden.
Jag får många förfrågningar om att ha kvällskurser så som jag haft under många år tidigare men tack vare möjligheten att kunna göra målarkurser online öppnade sig en större möjlighet att nå ut till fler.
Så resultatet har blivit ett flertal olika kurser, men olika svårighetsgrader!
Jag vänder mig till dig som känner lust till att måla oavsett ålder. Mitt motto är – Alla kan!

https://youtu.be/aSVG9I7r5bshttps://youtu.be/pvVOsLOJq3A
Konstnär Susanne Arvidsson om att försörja sig på konsten: “Inget kommer gratis”
2022-03-25
Susanne Arvidsson har kunnat leva på sin konst hela livet. Idag undervisar hon i bild på en skola och driver flertalet kurser.
– Det gäller att se möjligheter och tänka utanför boxen.
Susanne Arvidsson har målat hela livet och testat på nästan alla tänkbara tekniker. Med ett enormt driv har hon lycktas livnära sig som konstnär. Nu jobbar hon deltid som bildlärare och hon tycker mycket om att undervisa andra.
– Jag kände att jag hade en förmåga att entusiasmera och få i gång andra människor att börja måla och så fick jag förfrågningar från folk om att lära ut. Så jag kände nog att det kunde vara något för mig. Jag signade upp på en kurs i hur man lägger upp utbildningar och sedan släppte jag egna målarkurser.
Idag brinner hon för att hålla kurser inom många olika områden och för olika åldrar.
– Jag har kurser på engelska och en barnkurs som snart är översatt till arabiska. Jag har även textat några av mina onlinekurser då jag upplevt att det funnits ett behov av det.
Hon vill gärna att kurserna vara inkluderande och har kurser som riktar sig till människor med olika förutsättningar.
– Det började med att en döv person skrev till mig och undrade om hon kunde vara med på min kurs. Så jag har jobbar hårt med att texta alla mina videos och det har fungerat jättebra. Nu är det en självklar del av kurserna.
Det som driver Susanne i arbetet att undervisa är att se hur självförtroendet hos deltagarna växer.
– Alla mår bra av att skapa, säger jag alltid. Målar man har man alltid någonting att göra och det kan vara jätteviktigt för någon som känner sig ensam, oavsett om det är frivillig ensamhet eller om man har gått i pension och inte riktigt vet vad man ska fylla tiden med. Det ger ro i kroppen och bättre självkänsla.

Konstnär Susanne Arvidsson har jobbat i en mängd olika tekniker som akvarell, oljepastell, torrpastell, powertex, oljemålning och akrylmålning.
– Ska man lära ut ska man ha en riktigt bas att stå på. Jag på målar dygnet runt, både i undervisningen och när jag målar själv. Det är viktigt att kunna svara på elevernas frågor.
Hennes konst är färgstark och expressiv. Hon målar intuitiv och fritt och utgår från en teknik hon även lär ut i sina kurser och som hon kallar för ”virrvarr”.
– Den här tekniken använder jag i mina kurser för att hjälpa folk att komma i gång och måla på ett lekfullt sätt. Kanske har du inte målat på länge, kanske inte alls eller så har du tappat lusten. Vissa fastnar i att bara måla av saker och då kan det hjälpa att släppa loss. Det är väldigt frigörande.
Susanne sålde sitt första verk när hon var 15 och har alltid kunnat livnära sig på sin konst.
– Jag har alltid hittat mina egna utställningsmöjligheter. Det är viktigt att tänka utanför boxen för det finns massor av ställen man kan vända sig till. Jag har tagit kontakt med butiker, caféer, restauranger och fått ställa ut i deras lokaler. Där har jag kunnat ha vernissager och det har utvecklats till jättebra samarbeten. De har fått provision när jag har sålt och i slutändan har alla varit nöjda.
Ingenting kommer gratis och enligt Susanne har hon fått kämpa hårt för att hamna där hon är nu. Hon hoppas att hennes resa kan ge inspiration åt andra.
– Jag har alltid varit omtyckt av publiken men aldrig tillhört eliten trots att jag har sålt tavlor i fyrtiosex år. Men man får leta upp egna möjligheter och använda fantasin. Nu efter pandemin finns det många tomma lokaler, kanske kan man gå in där och fråga om man får ha en pop-up-butik? Det kan räcka med en helg för att få ställa ut sin konst. Men häng inte upp dig på gallerier utan se till att bli din egen gallerist.

I 20 års tid anordnade Susanne öppet hus hemma hos sig själv och välkomnade allmänheten in för att titta på konsten. Under tre dagar kom det så många som 700 besökare hem till huset.
Att sitta och vänta på att få ett erbjudande någon annan stans ifrån är inget hon ser som ett alternativ.
– Det är många långa timmar har jag tillbringat framför datorn och lärt mig om sökoptimering och marknadsföring. Det finns inga genvägar, man måste ha ett otroligt driv. Jag har inte fått någonting gratis utan har kämpat för att hitta möjligheter och tänka utanför boxen.
Susanne försöker att vara på plats så mycket som möjligt under sina utställningar.
– Jag säljer mycket mer om jag är på plats än om jag bara lämnar in. Det viktigaste är att skapa långvariga relationer och att kunden blir nöjd. Jag låter dem alltid låna hem tavlan för att känna efter, ibland lånar de två stycken för att välja ut en men det slutar nästan alltid med att de behåller båda två. Man får vara generös och bygga relationer.

Nu ska Susanne iväg till Nice där hon har fått ett beställningsuppdrag att måla en stor tavla till en vägg. Genom det hoppas hon på att få fler utställningsmöjligheter. Nästa vecka åker hon till New York för att ställa ut på Artexpo och under Valborgshelgen är hon med på Norra Vätterns konstrunda.
Mellan 15-21 april hänger hennes verk på Galleri Greger på Hornsgatan i Stockholm och hennes största utställning i år är på Örebro Slott i Länssalen 23 – 25 september.
Att hon brinner för konsten är tydligt.
– Jag hoppas att det kan vara peppande för andra att ta del av min resa. Om man verkligen vill jobba som konstnär och är villig att lägga ner tiden så finns det massor av möjligheter.
Se fler verk av Susanne Arvidsson här!
Matilda Wirström
Skribent
När Susanne Arvidsson var 13 år började hon måla på flickrummet hemma i Örebro, sedan dess har hon inte släppt penseln. Hon målar varje dag eftersom det gör henne glad, trygg och harmonisk. Hennes drivkraft är att alltid utvecklas vidare, hon har en inre hunger som aldrig slocknar.
Man blir glad av Susanne Arvidssons tavlor. Hon målar ofta till jazzmusik och hennes signum är kvinnor som sjunger eller spelar i orkester. Verken är också fyllda med fåglar, katter och blommor. Hennes målningar är stora, stilen är kraftfull och när hon målar mer abstrakt lyser 60-talskänslan igenom.
Susanne Arvidsson har bott i både Tanzania och Kuwait och hennes konst bär förstås spår av det. I Kuwait var hon en uppskattad konstnär. Hon fick bland annat förmånen att måla takmålningar i privata palats och visa sina tavlor på en av Kuwaits största, statliga konstutställningar. Under tiden i Tanzania målade hon otroligt mycket. Zebror och massajer var hennes favoritmotiv och hon skapade ofta konstverken på sidentyg i sin utomhusateljé. Susanne Arvidsson arbetar också som bildpedagog på en stor kulturskola i Örebro.
When Susanne Arvidsson was 13 years old, she started painting in the girls’ room at home in Örebro, since then she has not let go of the brush. She paints every day because it makes her happy, confident and harmonious. Her driving force is to always develop further, she has an inner hunger that never goes out.
You will be happy with Susanne Arvidsson’s paintings. She often paints for jazz music and her hallmarks are women who sing or play in an orchestra. The works are also filled with birds, cats and flowers. Her paintings are large, the style is powerful and when she paints more abstract, the 60s feeling shines through.
Susanne Arvidsson has lived in both Tanzania and Kuwait and her art of course bears traces of it. In Kuwait, she was an esteemed artist. Among other things, she had the privilege of painting ceiling paintings in private palaces and showing her paintings at one of Kuwait’s largest state art exhibitions. While in Tanzania, she painted an incredible amount. Zebras and Maasai were her favorite motifs and she often created the works of art on silk fabric in her outdoor studio. Susanne Arvidsson also works as a visual educator at a large cultural school in Örebro.
Om du vill läsa lite mer om mig ………
Konstnär/ ICC ( internationellt certifierad coach och bildpedagog.
Min tid i Kuwait som konstnär Susanne Arvidsson
I Kuwait jobbade jag som konstnär när min i dag äldsta dotter var på arabiskt dagis ett par timmar varje dag för att få träffa andra barn och leka.
Jag hade en väldigt stor och pampig utställning som än i dag inte har haft någon konkurrens när det gäller pompa och ståt och det var Kuwaits stat som ordnade och bjöd in mig som svensk konstnär. Kuwaits TV var där och filmade mig och detta visades sen på TV vilket var väldigt roligt.
Jag hade även utställning på IKEA och har turen att få sälja mycket tavlor under hela tiden vi levde där. Jag var även aktiv i olika konstassociations- grupper och lärde mig mycket under min tid där.
Efter hemkomsten fortsatte jag leverera handmålade sidenslipsar i mängder och som flögs ner och som bland annat Radisson hotell använde som ” give away” till speciella gäster. Slipsarna övergick sedan att bli specialdesignade sidenslipsar och scarfs som trycktes. Under ganska många år var det detta som upptog all min arbetstid och jag har designat slipsar åt väldigt många stora företag, tex Finansdepartementet, Erikson, Atlas Copco, Capio läkargruppen, m.fl…
Jag vet att bland annat Prins Charles fick en slips handmålad av mig. Som svensk konstnär var jag eftertraktad.
Jag fick även uppdrag som konstnär att måla takmålningar i privata palats, Sista uppdraget som var att designa insidan på ett nytt Café hann jag aldrig slutföra för när det väl var dags för min dåvarande man att avsluta sitt jobb blev det snabba beslut att packa ner hemmet för att åter komma tillbaka till Sverige.
Min tid i Tanzania
I Tanzania målade jag också otroligt mycket. Stod ofta utomhus och målade på sidentyg som sedan spändes upp på ramar som jag fick hjälp att göra av några av männen som jobbade på området vi bodde på i Dar es Salam. Zebror och massajer var mina favoritmotiv att måla under min Afrikatid.
Jag verkligen älskar att måla stora oljemålningar med motiv inspirerade från livet runt mig. I mina målningar är människor och djur viktiga.
Jag är en kattälskare sedan barnsben och det första jag gjorde när jag flyttade hemifrån var att skaffa två katter och sedan dess har katter avlöst varandra när ålderdomen tagit deras liv.
Alla mina katter under åren har betytt så otroligt mycket och ett liv utan katt är inget för mig.
Den katt jag har äran att vara matte åt nu kommer från Örebro Katthem och skulle avlivats för den tidigare ägaren hade tröttnat och ville bara bli av med den omedelbart och jag tog emot henne som tilltänkt jourhem. Det tog mig en vecka att inse att jag aldrig skulle lämna Cleopatra ifrån mig och idag är hon min ögonsten och hon finns med i nästan alla mina målningar om än bara med en svansstump eller bara ett öga. Katt i mina tavlor betyder harmoni.
Jag dansar olika latindanser och just dans inspirerar mig i motivval. Känslor som jag kan känna av själv i samband med dans är något jag vill förmedla. Ansiktsuttryck, personligheter, händelser och mycket humor, då är det oljefärger , torrpastell och akryl som gäller som material.
Jag målar oftast lager på lager av färger för att få ett djup i målningen. Under min tid tid som konstnär har jag hunnit måla många tavlor.