Du visar för närvarande Utställning på Örebro Slott i September
Utställning Susanne Arvidsson Örebro slott

Utställning på Örebro Slott i September

Utställning på Örebro Slott i September i Nord västra tornet 6-8 september 2024

En Konstnärlig Höst i Örebro Slott

När höstens färger börjar smyga sig på och stadens puls går ner ett varv, förbereder sig Örebro för en kulturell fest som kommer att lysa upp den annars så mörka tiden. Mitt i stadens hjärta, där Svartån speglar himlens nyanser, reser sig Örebro Slott – ett monument av historia och skönhet. I år har jag den stora äran att få presentera min konst i detta majestätiska slott, närmare bestämt i det Nordvästra tornet, där varje sten berättar en egen historia.

Örebro, känd som en mötesplats mellan människor och kulturer, är staden där det gamla möter det nya. Med sin vackra natur, sitt rika kulturliv och inte minst det anrika Örebro Slott, erbjuder staden en unik bakgrund till min konstutställning. Slottet, som har stått stadigt genom århundraden, har varit vittne till både glädje och sorg, fest och strid. Dess väggar har omfamnat kungar och drottningar, och nu står det redo att välkomna er, konstälskare och nyfikna själar, till en utställning som jag hoppas ska beröra och inspirera.

Utställningen, som tar plats i det Nordvästra tornet, är en hyllning till både det historiska arvet och den samtida konsten. Varje verk är noggrant utvalt för att spegla inte bara min personliga resa som konstnär utan också för att knyta an till platsens unika karaktär. När du vandrar genom de gamla korridorerna och låter blicken dras till konsten som möter dig, är det min önskan att du ska känna historiens vingslag och samtidigt få en inblick i modern kreativitet.

Örebro Slott, med sina tinnar och torn, är inte bara en plats för historiska återblickar utan också en plats där nutid möter dåtid. Det är här, bland skuggor av det förflutna, som jag vill bjuda in dig till en dialog mellan konsten och betraktaren, mellan det gamla och det nya. I september, när slottet kläs i höstens färger, öppnas dörrarna till en värld där varje penseldrag, varje färg och varje form berättar en egen saga.

Så sätt ett kryss i kalendern för en utställning som erbjuder mer än bara konst – en upplevelse där varje verk, varje rum och varje sten bidrar till berättelsen. Välkommen till Örebro Slott i september, där konsten inte bara visas utan lever och andas i harmoni med en av Sveriges mest fascinerande historiska platser.

 

Nordvästra Tornets Väktare av Historien

Det blir tredje gången jag har utställning här men både jag och tidigare besökare imponeras och älskar denna häftiga miljö.

Så, jag är mycket glad att jag ännu en gång får erbjudandet att få ha min stora utställning i år i denna oslagbart häftiga del av Örebro slott.

 

Nordvästra tornet, en imponerande del av Örebro Slotts mäktiga silhuett, står som en väktare av historien, övervakande stadens utveckling från dess strategiska position. Detta torn, med sina tjocka murar och försvarsanläggningar, har varit en central punkt i slottets försvar och har bevittnat händelser som format både slottet och staden Örebro.

Byggt under 1300-talet, under slottets initiala konstruktionsfas, har Nordvästra tornet sett Örebro Slott utvecklas från en enkel försvarsborg till ett magnifikt residens. Tornet byggdes ursprungligen för att skydda slottet mot angrepp och fungerade som en viktig utkikspunkt för att övervaka omgivningen. Dess robusta struktur var avsedd att stå emot inte bara angrepp från fiender utan även tidens tand.

Under 1500-talet, när Gustav Vasa inledde en omfattande ombyggnad av slottet, förändrades även Nordvästra tornet. Det anpassades för att passa in i Vasas vision av ett renässansslott, inte bara som en militär fästning utan också som ett kungligt residens och symbol för makt och rikedom. Tornets fasad och interiör fick en mer påkostad och representativ design, vilket speglade den nya erans estetik och slottets förhöjda status som kunglig egendom.

Genom århundradena har Nordvästra tornet varit tyst vittne till historiska händelser, från blodiga konflikter till storslagna fester. Det har stått emot både belägringar och tidens förfall, och under 1900-talet genomgick tornet och hela slottet noggranna restaureringsarbeten för att bevara dess historiska karaktär och arkitektoniska betydelse.

Idag är Nordvästra tornet inte bara en påminnelse om det förflutna utan också en plats där historia och nutid möts. Det fungerar som en kulturell samlingspunkt, där besökare kan uppleva Örebro Slotts rika historia och samtidigt delta i en rad olika evenemang och utställningar – en bro mellan dåtid och nutid, där varje sten berättar en historia och varje rum ekar av minnen från svunna tider.

När du besöker Nordvästra tornet, vandrar du genom historiens korridorer, berörs av århundradenas visdom och känner pulsen från en tid som formade inte bara ett slott, utan en hel stad och nation. Tornet står kvar, stolt och orubblig, som en påminnelse om att även de starkaste strukturerna är byggda av berättelser, drömmar och minnen som överlevt genom tiderna.

 

Här under kommer ett axplock på min konst. Dessa tavlor kanske inte kommer finnas med på utställningen men det kommer dock bli en färgsprakande blandning av min konst i stilen som dessa. Det kommer finnas med tavlor med anknytning till Örebro som typ den lite större tavlan jag visar här. jag målar dessa i en fri tolkning i en mer modern konststil.

Utställning Örebro slott

OBS! på skylten stämmer inte datumet men det är just här du som besökare ska gå in, du följer detta tornets sida och det kommer vara skyltat ordentligt till ingången. Utställningen är nere i det Nordvästra tornet där det tyvärr saknas hiss och rullstolsramp.

Här under visar jag lite foton från tidigare utställning i Nordvästra tornet.

Utställning på Örebro slott
Utställning på Örebro slott
Utställning på Örebro slott

Du hittar alla mina tavlor som finns till salu och i lager här: konst tillsalu

Susanne Jenny Ingrid Arvidsson

På denna sidan finner du dels min konst i webbutiken i form av ett stort utbud av kuddar och kuddfodral, mobilskal, kläder, konsttryck. Du hittar också ett utbud av olika målarkurser online både för barn och vuxna.