Du visar för närvarande Målarkurs online för barn och ungdomar
Målarkurs online för barn och ungdomar

Målarkurs online för barn och ungdomar

Aktuell status
Ej anmäld
Pris
429:00 kr

9 lektioner

Målarkurs online för barn och ungdomar men även för vuxna.

“Utforska magin med färger:)))

Torrpastellens magi: En hyllning till elevernas kreativitet

Torrpastell, det är färgen som Målarkurs för barn och ungdomar bygger på. Inte bara en färg, utan en magisk ingrediens som förvandlar fantasi till konstverk. Och vet ni vad? Bland mina elever på Örebro Kulturskola och i mina Skapande Skola-uppdrag genom Statens Kulturråd, är det just torrpastellen som får de mest entusiastiska hyllningarna.

“Detta är den bästa målningen jag någonsin målat!”

“Jag vill sätta upp denna tavlan hemma!”

“Jag är sååååå nöjd!”

“Det är så kul med dessa torrpastellkritor!”

Listan kan göras oändlig! Och det är inte utan anledning. Torrpastellen, eller softpastell som den också kallas, är grunden i Målarkurs för barn och ungdomar. Ett material som inte kostar skjortan, men ger oändliga möjligheter.

Jag har samma färgask själv i flera år och den visar inga tecken på att ta slut. Med torrpastell kan jag skapa konstverk med deltagare i alla åldrar. Ålder och målarvana spelar ingen roll. I mina fysiska kurser, när vi har klasser eller stora grupper, ser jag hur deltagarna inte jämför sig med varandra på ett negativt sätt. Istället inspirerar de varandra och hittar nya perspektiv i varandras verk.

Det är i det här stadiet, när virrvarret av färger och former tar form, som det verkligen är roligt att måla med torrpastellen. En ordentlig grund med många tunna lager och fixering mellan varven ger alltid fantastiska resultat i Målarkursen online för barn och ungdomar.

Och vet ni vad? Bland mina kursdeltagare är det inte bara barn som uppskattar torrpastellens magi. Vuxna och barn, alla njuter vi av samma kreativa frihet och glädje.

Torrpastell är mer än bara en färg, det är en portal till en värld av fantasi och skapande.

Kom med mig på en resa in i torrpastellens magiska värld i Målarkurs för barn och ungdomar!

Torrpastell

Torrpastell, även känd som torrpastellkrita eller bara pastell, är ett konstnärligt material som används för teckning och målning. Det är en typ av pigmentsticka som består av pigment, bindemedel och en minimal mängd vatten. Skillnaden mellan torrpastell och oljepastell ligger främst i bindemedlet – torrpastell använder ett torrt bindemedel medan oljepastell använder oljebaserat bindemedel.

Här är några viktiga egenskaper och användningsområden för torrpastell:

  1. Färgmättnad och ljusstyrka: Torrpastellkritt ger levande och intensiva färger. Den torra konsistensen gör det möjligt att applicera färgen i lager, vilket ger konstnären möjlighet att skapa djup och rika nyanser.

  2. Ytstruktur: Materialet ger en unik och karakteristisk yta på papper eller duk. Den korniga ytan kan vara både visuellt tilltalande och taktil, vilket ger konstverket en texturerad känsla.

  3. Blandbarhet: Konstnärer kan blanda färger genom att direkt gnida eller blanda torrpastellstift på ytan. Detta ger möjlighet till övergångar och gradienter i konstverket.

  4. Storlek och format: Torrpastell finns vanligtvis som stift eller block i olika storlekar och former. De kan användas på ett mångsidigt sätt, från detaljerade linjer till breda streck av färg.

  5. Fixativ: Eftersom torrpastell är torrt och pudrigt kan det vara skört och smetas lätt. För att skydda och fixera konstverket efter avslutad teckning eller målning används ett pastellfixativ. Detta hjälper till att förhindra att färgen smetas eller lossnar från ytan.

  6. Papper: För att uppnå bästa resultat med torrpastell är det viktigt att använda rätt typ av papper. Pastellpapper har en speciell yta som hjälper till att greppa och hålla pastellkritt, vilket minskar risken för att färgen smetas eller försvinner.

Torrpastell är känt för att ge konstnärer möjlighet att utforska färg och form på ett djupt sätt. Det används ofta för porträtt, landskap, stilleben och abstrakt konst. Materialet kräver övning och tålamod för att behärska, men det kan skapa imponerande och livfulla konstverk när det används på rätt sätt.

Här kommer foton från kursdeltagare i åldrar 7år och uppåt.

Du ska hitta din egen stil och motiv men dessa foton kan ändå förhoppningsvis inspirera dig.

Torrpastell kritor eller Softpastell som dom också kallas.

Skillnaden är att Softpastell är lite mjukare.

Och,  då är fördelen med dom att det är ännu lättare att måla och få jämn yta med men, nackdelen är att dom är sprödare och går lättare sönder om man trycker hårt med dom eller tappar kritan i golvet.

Fixativspray och då rekommenderar jag märket fixativ

Pipettflaskor

Några akrylfärger tex. guld och pärlemo och kanske svart

Papper som har matt yta, tex kartong men det finns speciella papper just för torrpastell så sök efter det på Google.

Jag lägger inte upp länkar eftersom butikerna rätt var det är ändrar på sina artiklar och då blir min länk inaktuell.